www.pespritelcloveka.cz

PES PŘÍTEL ČLOVĚKA 6/2019

Pozor, NOVÝ PES přítel člověka je na světě!

Od 1. ledna 2020 čeká všechny chovatele i majitele psů velká novinka – povinné čipování v návaznosti na očkování proti vzteklině. Co je to čip a čipování? Jak se novela zákona dotkne chovatelů, kteří své odchovy dodnes pouze tetují? Pomůže tento zákon v boji proti množírnám? Vše o čipování se dozvíte z velkého tématu měsíce na 7 stranách.

Ač to tak nyní podle počasí nevypadá, léto je za rohem a s prvními teplými dny mnozí z nás vytahují kolo nebo koloběžku a chystají se do přírody i se svým čtyřnohým parťákem. Jak je to však s vedením psa u kola z hlediska právních předpisů? I to je naše téma a přidali jsme i test sedačky na kolo pro psa!

Proč dochází k pokousání psem? – tuto otázku si položil František Hrach, známý především jako majitel bílé kanadské vlčice Lupíny a jejího syna. Znáte kyblíčkovou hru? Pojďme se podívat na jednoduchou hru, která vám může pomoci například při pro psa nepříjemné situaci, jako je čištění uší. Věnujeme se také školkám pro psy a štěňata – jsou nezbytné, anebo jde pouze o výnosný byznys? Na co si dát pozor a jak poznat tu správnou?

Plemenem měsíce je appenzellský salašnický pes, kterého vám představíme hlavně jako skvělého pracanta a všestranného psa pro různé druhy sportů a aktivit. Znáte jeho příbuzného appenzellského shilta? I o něm se dočtete v samostatném článku. Z méně známých plemen se podíváme na rumunského obra carpatina – dodnes neúnavného strážce horských stád a usedlostí.

V rubrice Chov si přečtete, co je dobré vědět o porodu a podíváme se na naše dvě národní plemena chodského psa a pražského krysaříka, která se dočkala prozatímního uznání ze strany FCI.

Veterinární téma zní: dentální hygiena. Myslíte si, že pes nepotřebuje péči o zuby? I psa můžou bolet zuby a čas od času potřebuje některý z dentálních zákroků. Nejdůležitější je vždy prevence, poradíme vám tedy, jak psovi čistit zuby a pečovat o jeho chrup.
V rubrice Výživa pokračujeme tématem z minulého čísla – mlékem – a podíváme se na blahé účinky kopřivy na psí organismus.

Pokračují seriály: u agility si opět postavíme parkury s Eliškou Kaletovou a podíváme se na mistrovství ČR Parson a Jack Russell teriéru a pyrenejských ovčáků. Začínáme s fotoseriálem nácviku jednotlivých překážek u sportu zvaného hoopers, kdy si názorně ukážeme nácvik překážky oblouk. Fotonávod nácviku slalomu trochu jinak nás čeká u dogdancingu. U dogfrisbee si ukážeme hod backhand. Coby diváci navštívíme treibballové závody v Heřmanově Městci a lovecké zkoušky ohařů a jezevčíků v Rakousku i v Královicích u Kladna, a představíme vám impozantní německou dogu se složenou nejvyšší obranářskou zkouškou.

Neopomeneme ani Mistrovství světa belgických ovčáků FMBB v Písku, přinášíme vám nejdůležitější výsledky všech disciplín.

Nechybí ani výstavy – klubová výstava plemen shiba a shikoku inu a světová klubová výstava slovenských kopovů. Zároveň vás pozveme na klubové výstavy německých dog na Slovensko.

Nezapomínáme ani na pejsky v nouzi. Příběh mopse Spajka jistě nenechá nikoho chladným…

Číslo je v prodeji právě teď. Nenechte si jej ujít!

Koupit časopis